Økonomer om 2025: – Antallet Robek-kommuner vil øke – kanskje mye
Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS og utlånsdirektør Lars Strøm Prestvik i Kommunalbanken tror kommunene går en tøff vinter i møte.
Denne uka var de to økonomene invitert til å tenke høyt om utviklingen av kommuneøkonomien på den årlige Framsiktkonferansen, som arrangeres av konsulentselskapet Framsikt.
De trakk følgende konklusjon:
– Det blir vinter i 2025 også. En tøff vinter.
Sterk eller svak krone?
I det store bildet tror Eika og Prestvik blant annet på vekst i privatkonsum og boliginvesteringer neste år. De tror også på reallønnsvekst og lavere rente, mens oljeinvesteringene vil gå ned.
Ny turbulens i internasjonal økonomi og svak konjunkturoppgang står også på lista over hva vi kan ha i vente i 2025.
Det største usikkerhetsmomentet ifølge Eika er kronekursen.
– Den kan gå begge veier. Jeg er bekymret for fortsatt svak kronekurs, men veldig sterk kroner er heller ikke gunstig, mener sjeføkonomen.
Robek-spøkelset
Noe av de både Eika og Prestvik er ganske sikre på, er at flere kommuner vil havne på Robek i 2025.
Også under Framsiktkonferansen i fjor «spådde» Prestvik at antall Robek-kommuner ville øke. Han anslo at cirka 30 kommuner ville stå på den økonomiske svartelista i 2024, mot 12 i 2023.
Han fikk nesten rett. Det står per nå 23 kommuner på lista.
Denne gangen nøyer økonomene seg med å anslå at antall Robek-kommuner vil øke – kanskje mye.
Selv om økonomene mener det er grunn til å tro at kommunene får en mer krevende økonomisk situasjon neste år, minnet de samtidig om at kommuneøkonomien skal gjennomgås i Revidert Nasjonalbudsjett (RNB) i mai.
– Det kan bety nye bevilgninger til kommunene, sier Eika.
Dette ser de i «glasskula»
Eika og Prestvik dristet seg til å komme med følgende «spådommer» for 2025:
- Inflasjonen litt mer ned, men ikke ned til et nivå som Norges Bank er helt fornøyd med. KPI-JAE vil kanskje flate ut på rundt 2,5 prosent.
- Renten blir satt ned, men neppe så mye som noen tror (og håper på). Uansett er markedsforventningen rentenedgang i området 1 prosent. «Krona bestemmer.»
- Moderat konjunkturoppgang – ingen store endringer i arbeidsledigheten.
- Økte boligpriser.
- Lønnsoppgjør som ender noe lavere enn forventet fordi prisveksten blir lavere og mer internasjonal turbulens.
- Sysselsettingsanslaget og kommunal deflator i nasjonalbudsjettet 2025 er OK, men lønnsveksten for høy. Den løpende skatteinngang kan derfor svikte, men det er mange andre usikre elementer. Dette kan gi en mer krevende økonomisk situasjon i Kommune-Norge, men kommuneøkonomien skal gjennomgås i revidert nasjonalbudsjett – kan da rettes opp.
- Stor global usikkerhet med blant annet krig og Trump.
- Antallet kommuner på Robek vil øke, kanskje mye.