Debatt

Lag et spleiselag for nyskapende idrettsanlegg!

Vi bør etablere en ny, nasjonal tilskuddsordning med mål om å utvikle et større mangfold av møteplasser for fysisk aktivitet.

Vi oppfordrer politikerne til å gjøre fysisk aktivitet til et tydeligere satsingsområde – og ta initiativ til en ny, fleksibel og fremtidsrettet tilskuddsordning, skriver Lisa Mari Watson.
Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Fysisk aktivitet er avgjørende for folkehelsen, for trivsel og sosial deltakelse. Derfor bruker vi omtrent 2 milliarder kroner av fellesskapets midler hvert år til nye idrettsanlegg. Likevel er fortsatt kun tre av ti voksne aktive nok, og bare halvparten av 15-åringene.

Vi i Tverga mener det er behov for mer nytenkning når vi utvikler møteplasser for idrett og fysisk aktivitet, og ønsker en ny tilskuddsordning.

Gang på gang ser vi at de beste ideene stopper opp fordi dagens støtteordning er for rigid.

Vårt forslag er å etablere en nasjonal tilskuddsordning på 100 millioner kroner over tre år, gjerne finansiert gjennom et spleiselag mellom offentlige og private aktører.

Målet må være å utvikle et større mangfold av åpne, inkluderende og bærekraftige møteplasser for fysisk aktivitet.

Tverga jobber tett på kommuner, frivillige og lokale ildsjeler over hele landet. Gang på gang ser vi at de beste ideene stopper opp fordi dagens støtteordning – Spillemiddelordningen – er for rigid. Den favner for snevert både når det gjelder hvilke typer anlegg som får støtte, og hvordan de skal utformes.

Det gir lite rom for nye, utradisjonelle løsninger. Resultatet er at vi fortsetter å bygge anlegg som i hovedsak treffer de som allerede er aktive – og slik bidrar ordningen til å forsterke utenforskap og ulikhet, heller enn å redusere det.

Derfor oppfordrer vi politikerne til å gjøre fysisk aktivitet til et tydeligere satsingsområde – og ta initiativ til en ny, fleksibel og fremtidsrettet tilskuddsordning.

Vi trenger en ordning som gjør det enklere for kommuner og frivillige å utvikle de møteplassene så mange etterspør, men som dagens støtteordning ikke åpner for.

Fysisk aktivitet er ikke bare trening. Det er folkehelse, det er arbeidsevne, og det er livskvalitet. Det er også god, bærekraftig samfunnsøkonomi.

Nylig publiserte forskere ved OsloMet en studie basert på undersøkelsen Ungdom i endring som viser at mange ungdommer savner et idrettstilbud som samsvarer bedre med deres interesser.

Forskerne peker på at hvis vi skal lykkes med sosial inkludering og nå flere – spesielt de som i dag står utenfor – må det skapes nye typer tilbud og møteplasser.

Aktivitetsmønsteret vet vi er i endring. Derfor må vi tenke nytt om hvem som skaper aktivitetsarenaene våre, hvordan de ser ut og hva som faktisk motiverer folk til å være i aktivitet.

100 millioner kroner til mer nyskaping er et nøkternt forslag. Men det kan utgjøre en stor forskjell. Det kan bidra til å realisere de modige, spennende og utradisjonelle prosjektene – initiativer som kan vise vei for hvordan vi utvikler fremtidens møteplasser for fysisk aktivitet.

Ingen er tjent med at disse initiativene blir liggende i skuffen fordi støtteordningene er utdaterte.

La oss løfte dem fram – og få dem realisert. Sammen.

Powered by Labrador CMS